فایل ویرایش نهایی متن قرارداد سند راهبردی همکاری ۲۵ ساله ایران و چین که توسط خبرگزاری های معتبر مانند ایرنا و تابناک و تسنیم منتشر شده است، با تیتر «ویرایش نهایی برنامه همکاریهای جامع فیمابین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران» توسط دبیرخانه سازوکار عالی مشارکت جامع راهبردی ایران و چین در خرداد ۹۹ تنظیم شده است. این متن شامل ۹ بند و ۳ ضمیمه است و عناوین اصلی برای برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ذکر شده است. همراه بازرگانی ایجاب باشید.
روند آماده شدن سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین
روز هفتم فرودین ماه سال ۱۴۰۰ بود که خبری جنجالی در تمام رسانه ها کار شد و آن هم امضای سند راهبردی همکاری ۲۵ ساله ایران و چین توسط محمد جواد ظریف و وانگ یی وزرای امور خارجه ایران و چین بود. قرارداد همکاری ۲۵ ساله جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران که اولین بار در سال ۱۳۹۴ همزمان با سفر شی جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران مطرح و بنابر پیشنهاد ایران بیانیه ای با ۶ بند به جهت اعلام تمایل و آمادگی برای انعقاد سند همکاری بلند مدت تنظیم شد.
پس از آن در طی سه سال و تا سال ۱۳۹۷ وزارت امور خارجه با وزارتخانه ها و ارگان های مختلف دولتی جلسات زیادی را در جهت تعیین اولویت ها و تدوین پیش نویس نهایی این همکاری برگزار کرد. در پایان سال ۱۳۹۷، دکتر علی لاریجانی که ریاست وقت مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت در سفر به چین و دیدار با رئیس جمهور چین، از نهایی شدن پیش نویس این همکاری خبر داد.
۶ ماه بعد یعنی در اواسط سال ۱۳۹۸، پیش نویس این طرح توسط ایران آماده و توسط دکتر ظریف وزیر امور خارجه در سفر به چین تحویل وزارت امور خارجه چین داده شد. ابتدای سال ۱۳۹۹، نقطه نظرات چین جهت اعمال روی پیش نویس تحویل ایران شد و وزارت امور خارجه ایران نسخه نهایی این متن را که فایل آن برای دانلود شما قرار داده شده است آماده کرد. در نهایت در بهار ۱۴۰۰ این سند به امضای هر دو طرف قرارداد رسید.
حواشی قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
این سند همکاری با واکنش هایی در داخل و خارج از کشور همراه شد و هجمه های زیادی را به دولت تحمیل کرد. چند نکته در برابر این سند همکاری وجود دارد که باید به آن دقت کرد و تا حدودی نگرانی ها را نسبت به این پیش نویس کاهش داد:
مطابق با سند این پیش نویس، کشور چین می بایست در بسیاری از حوزه های موردنیاز کشور به انتقال دانش و تجربه و همچنین سرمایه گذاری بپردازد. این موضوع برای ایران می تواند بسیار حائز اهمیت باشد چرا که چین دومین اقتصاد برتر دنیاست و می تواند وضعیت اقتصادی کشور را بهبود بخشد. ضمنا ارز آوری به کشور و سرمایه گذاری موجب ایجاد شغل و بهره مندی مستقیم معیشت مردم از این همکاری است.
مورد دیگری که باید به ان اشاره کرد، این سند همکاری حالت تفاهم نامه ای دارد و هیچ عدد کمی در آن ذکر نشده است. بیشتر خط مشی ای است که ایران و چین باید تحت آن به همکاری با یکدیگر پایبند باشند و برای اجرایی کردن هر بند باید قراردادهای جداگانه دیگری وضع شود؛ بنابراین اگر قرار باشد ایراداتی به این تفاهم نامه وارد شود باید نسبت به قراردادهایی وارد شود که در آینده در ذیل این سند همکاری بسته می شود.
علاوه بر اینها، برخی نکات مانند واگذاری امتیازهای انحصاری و یا واگذاری بخشی از خاک ایران به کشور چین در متن این سند همکاری وجود ندارد و مطابق با این سند همکاری ایران هیچ ارزشی را از دست نمی دهد. مسلما در یک تفاهم نامه همکاری دو طرف باید تعهداتی را نسبت به طرف دیگر انجام دهند اما واضحا طرح این موارد واقعیت ندارد و ناشی از شیطنت رسانه ها و دامن زدن به آنها در فضای مجازی است.
و نکته آخر اینکه، به هیچ ضمانت اجرایی برای هر دو طرف قرارداد اشاره نشده است؛ بنابراین حتی همین بندها نیز می تواند از سوی دو طرف اجرا نشود و اگر اجرا نشود نیز امتیازی منفی به جز از دست دادن اعتبار دیپلماتیک برای طرف خاطی در نظر گرفته نمی شود.
متن قرارداد ایران و چین
مقدمه
جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران که در این متن طرفها نامیده میشود.
– دو تمدن کهن آسیایی و دو شریک نزدیک در عرصه های تجاری، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی هستند، با دیدگاه ها و منافع مشترک بسیار در عرصه دوجانبه و چندجانبه بوده و یکدیگر را شریک راهبردی مهم خویش تلقی می کنند.
– با به رسمیت شناختن مشترکات فرهنگی، چندجانبه گرایی، حمایت از حق ملت ها برای برخورداری از حق حاکمیت برابر و مدل توسعه بومی خود و اشتراک دیدگاههایی مشابه در مورد مسائل مختلف جهانی که موجب گسترش روابط آنها به سطح راهبردی مبتنی بر منافع متقابل و رویکرد برد – برده شده است.
– با داشتن روابط عمیق و دوستانه از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در ۱۹۷۱ با زمینههای مساعد برای همکاری در حوزههای انرژی، زیرساخت، منتم علوم و فنآوری و غیره، رهبران دو طرف قویا متعهد به گسترش روابط و درخواست برنامه برای تقویت روابط بودهاند.
– با اطمینان از اینکه این سند ترمیم کننده فصلی جدید در سپهر مناسبات دو تمدن بزرگ آسیایی چین و ایران و گامی موثر جهت تحقق اراده مشترک رهبران در جهت تعمیق روابط دوجانبه و تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف در چارچوب ابتکار «کمربند – راه» میباشد؛ – با هدف عملیاتی شدن بند ششم بیانیه مشارکت در خصوص ایجاد مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی که ژانویه ۲۰۱۶ میلادی منتشر شده و تاکید میکند بر ضرورت ایجاد مکانیزم و فراهم آوردن زیر ساختهای لازم برای توسعه همکاریها در یک چشم انداز ۲۵ ساله.
دو طرف در خصوص موارد زیر تفاهم نمودند؛
بند اول: چشمانداز
سوق دادن مشارکت راهبردی جامع چین – ایران، مبتنی بر رویکرد برد-برد در زمینه دوجانبه منطقه ای و روابط بین الملل
بند دوم: ماموریت
با در نظر داشتن ظرفیتهای عظیم همکاری، طرفین در چارچوب این سند، برای دستیابی به اهداف زیر همکاری خواهند کرد؛
– گسترش همکاریهای دوجانبه اقتصادی و تجاری
– تعامل موثر بین دستگاه های عمومی دولتی و بخش خصوصی و مناطق آزاد و ویژه
– افزایش میزان اثرگذاری در حوزههای اقتصادی، فناوری و گردشگری
– مشارکت راهبردی در حوزه های مختلف اقتصادی
– گسترش همکاریها بین دانشگاه ها، بخشهای فناوری و علمی
– بازنگری موثر و مستمر همکاری های مشترک اقتصادی به منظور فائق آمدن بر موانع و چالشها
– حمایت از مواضع یکدیگر و همکاری در مجامع بین المللی و سازمانهای منطقهای
– تقویت اجرای قانون و همکاریهای امنیتی در حوزههای مختلف از جمله مبارزه با تروریسم
– گسترش همکاری نظامی برای تقویت ظرفیتهای دفاعی و راهبردی
– همکاری در زمینههای دیگر.
بند سوم: اهداف اساسی
طرفین، اهداف اساسی این سند را با در نظر داشتن سیاستهای راهبردی دوجانبه، ظرفیتهای همکاری و فرصتها و شرایط واقعی به شرحی که در ضمیمه شماره (۱) آمده است، تدوین نمودهاند.
بند چهارم: زمینههای همکاری
طرفها برای گسترش و توسعه همکاریهای جامع به شرح ضمیمه شماره (۲) همکاری خواهند نمود. برخی از حوزههای مرجح به شرح زیر میباشند:
انرژی شامل نفت خام (تولید، حمل، پالایش و امنیت تامین) پتروشیمی، انرژیهای تجدیدپذیر و انرژی هستهای غیر نظامی.
بزرگراه، خط آهن و اتصالات دریایی به منظور ارتقای نقش ایران در ابتکار کمربند-جاده.
همکاریهای بانکی با استاندارد بالا، با تاکید بر استفاده از ارزهای ملی، با تصریح بر مقابله با پولشویی، تامین مالی تروریسم و جنایتهای سازمان یافته.
همکاریهای گردشگری، علمی- آکادمیک، فناوری و تبادل تجارب در آموزش نیروی انسانی ریشه کن کردن فقر و بهبود وضعیت معیشت مردم در مناطق کمتر توسعه یافته.
بند پنجم: اقدامات اجرایی
طرفین بر مبنای اصول و منافع مشترک، و منطبق بر اصول تجارت میان بنگاههای اقتصادی، همکاریهای جامع راهبردی خود را در تمامی حوزهها با اجرای اقدامات مندرج در ضمیمه ۳ این سند گسترش میدهند.
بند ششم: نظارت و اجرا
۱. برای هماهنگی و نظارت بر کاربرد مفاد این سند، طرفین یک سازوکار به سرپرستی مقامات عالی و ذیصلاح به نمایندگی از رهبرانشان ایجاد میکنند.
۲. در این راستا، نمایندگان عالیرتبه، دیدارهای سالانه خواهند داشت و در صورت نیاز مقامات مرتبط، جلسات مشورتی با همتایانشان خواهند داشت.
۳. وزارت خانههای امور خارجه دو کشور، به عنوان مقامات مسئول، با همکاری سایر وزارتخانهها، از جمله وزارت بازرگانی چین و وزارت امور اقتصاد و دارایی ایران، وظیفه نظارت بر اجرای مفاد این سند و ارائه گزارش پیشرفت همکاری را به رهبرانشان در زمانهای مناسب دارند.
بند هفتم: همکاری در کشور ثالث
با توجه به علایق مشترک در ابتکار کمربند – جاده، طرفین، همکاری دوجانبه و چند جانبه را از طریق برنامههای مشترک در کشورهای همسایه یا ثالث تشویق میکنند.
بند هشتم: نفی فشارهای خارجی
در راستای حمایت از اصل چند جانبه گرایی، طرفین در مقابل فشارهای غیرقانونی طرفهای ثالث، از اجرای مفاد این سند حفاظت مینمایند.
بند نھم: مفاد نهایی
۱- هرگونه اصلاح در ضمائم این سند (موضوعات مطروحه در بندهای ۳، ۴، ۵) باید با رضایت متقابل طرفین و از طریق هماهنگی و مشاوره انجام شود.
۲- در صورت ضرورت، برای تسهیل در اجرای موضوعات مورد توافق طرفین میتوانند با ارائه پیشنهادهای برای اصلاح یا بهروزرسانی سند حاضر اقدام کنند. این امر نباید بر اجرای پروژههای توافق شده تاثیر بگذارد یا مانع شود.
۳- ضمائم ابن سند جزء لاینفک آن محسوب میشوند.
۴- این سند از تاریخ امضا به مدت ۲۵ سال اجرایی خواهد بود.
شما می توانید پیش نویس کامل متن تفاهم نامه همکاری ایران و چین به همراه تمامی ضمائم و پیوست ها را از طریق لینک زیر دانلود نمایید.
دانلود PDF متن تفاهم نامه همکاری ایران و چین
سوالات متداول
متن قرارداد ایران و چین شامل چه مواردی است؟
این قرارداد شامل ۹ بند و ۳ ضمیمه است که فایل کامل آن برای دانلود قرار داده شده است.
قرارداد ایران و چین چند ساله است؟
تفاهم نامه همکاری ایران و چین ۲۵ ساله است و دو طرف باید در طی ۲۵ سال به تعهدات خود عمل کنند.
قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین در چه سالی امضا شد؟
این قرارداد در سال ۱۴۰۰ به امضای وزرای امور خارجه دو کشور رسید.
بهترین قرارداد میتونه باشه اگر بسرانجام برسه
میتونه یه تلنگر باشه برای جدایی خوزستان از ایران
البته خوزستان خودش یه کشوره